Plaj Voleybolu


Aslında bu spor hakkındaki fikrim önceleri sadece bayan maçlarındaki giyimle sınırlıydı.Yadırgamamak lazım bu fikrimi eminim pek çoğumuzun hala plaj voleybolu dendiğinde aklına hala bikinili maçlar gelmektedir. Müstehcen başlangıcımızdan sonra esas yazıya geliyoruz. Bu yaz sezonunda Ntvspor'un plaj voleybolu yayın haklarını almasıyla avp tour turnuvalarını izleme ve bu sporu tanıma fırsatı bulduk. Mehmet Sevinç üstadın güzel anlatımı sayesinde, hiç anlamam Ntv'nin grand slam yayın haklarını alıp Mehmet Sevinç'e anlattırmamasını. Plaj Voleybolu aslında sanılanın aksine cinsellik unsurlarını pek içermiyor, hayır içersede oyunun ritmine, sayılara falan bakınca zaten sporun güzellikleri arasında dalıp gittiğimizden bikinidir vs. gözümüz görmüyo pek.

Kısaca kurallardan bahsediyim, normal bildiğimiz voleybol kuralları geçerli bikaç farklılık dışında. Bi kere takımlar 2 kişiden oluşuyor, 21 de set bitiyor ve her 7 sayıda bir alan değiştiriliyor. 2 kişi oynanması bence çok güzel hale getiriyor bu sporu. Çünkü daha fazla kişi oynandığında herkes belli bir işi yaptığından çeşitlilik olmuyo, şimdi ise hücumu bitirecek olan oyuncunun servisi karşılaması gerekiyor. Bu açıdan 2 yönlü oyuncular daha başarılı olmakta. 2 yönlü oyuncu demişken Todd Rogers'ın ismi ön plana çıkar benim gözümde. Hali hazırda son 4 sezonun en iyi defansıyken, geçtiğimiz sezon ise en değerli oyuncu ödülünü aldı. Tüm topları çıkarıyor neredeyse ve hücumda da çok başarılı. Partneri olan Phil Dalhausser ile bu sezon kazanmadıkları kupa, almadıkları madalya kalmadı(Pekinde şampiyon oldular). Bence modern plaj voleybolunun en ideal 2'lisi konumundalar. Phil daha çok hücum yönü ağırlıkta olsada yaptığı bloklarla en iyi blok yapan oyuncu ödülününde sahibi konumunda. Rogers'ın işi ise savunmada genelde arka alanda bekleyip topları çıkarmak ve Phil'in pas atması için topu uygun yere göndermektir. Bayanlarda da bu ikiliye benzer bir dominasyon söz konusudur.May-Creanor/Walsh çifti uzunca bir süredir bu sporun bayanlardaki hakimidir(son 2 olimpiyatın şampiyonu oldular ordan hesap edelim işte).

Bu işin sportif tarafı tabi, eğlence tarafı ise bambaşka. Partylerden tutunda, plaj eğlencelerine kadar bir organizasyondan beklediğimiz çoğu şeyi vermektedir bize bu spor. Sıra dışı oyuncularıyla, plajların enfes görüntüsüyle, tribünlerin her maç dolmasıyla ayrı bir yaşam tarzıdır. Mutlaka oynamayı planlamaktayım bende plaj voleybolunu. Sizede tavsiyem Mehmet Sevinç'in anlattığı Rogers/Dalhausser'ın maçlarından birini hiç olmasa 10 dakika izlemenizdir, işte o zaman bu spora olan bakış açınız değişebilir belki...

2 yorum:

Adsız dedi ki...

yazı cezmedici :) görürsem bir yerde kesin izlerim. merak ettim.

Adsız dedi ki...

green hocam gelecek turnuva ne zaman? hangi günler? saat kaçta veriliyor falan bi yazarsan sevinirim.

sanırsam yaz bittiğinden doalyı öbür yazı bekleyeceğiz gibi bir durum ortada :)