Kaldı 2 Gün: Şampiyona Öncesi Türkiye



Nihayet Polonya'da düzenlenecek EuroBasket 2009 başlıyor. 7 Eylül gecesi Litvanya ile ilk maçımıza çıkacağız. Ayrıntılı bir yazı için kadronun 12'inmesini, Kerem'in durumunu vs. bekledim. Bugün şampiyona öncesi değerlendirme amaçlı bir yazı yazacağım. Her maç sonrası da maçı analiz ederiz. Yani Euro Basket heyecanını yaşayacak blog, biraz basketbola kayacak doğal olarak. 10 yazının 2 si basketbolsa 4 ü olacak şampiyona bitene kadar.

Eleme grubunu rahat geçmiştik bildiğiniz gibi ve Polonya'ya gitmeye hak kazandık. Polonya aday kadrosu açıklandığında Kerem Gönlüm, tam olarak 4 numara olan yegane isimdi, şanssız bir doping olayı patlak verdi, turnuvada yok. Bu sene Bucks'ta 4 numarayı Warrick ile paylaşmasını beklediğim Ersan, GameOn turnuvasında 4 oynayabileceğini gösterdi, bunu ısrarla görmeyen ve Ersan'dan 2 (!) numara yaratma çabasında olan BT de en son Fatih'i keserek doğru iş yaptı.

Fatih belki savunma direnci getirebilirdi fakat bir yere kadar. Hücum özellikleri çok kısıtlı olan bir oyuncu. Şu takımın uzunlarına baktığımızda Fatih'in yaptığını Semih ve Ömer rahatlıkla yapabilir. Keza 4 numarada dış şut tehdidi olan Barış-Ersan ikilisi ile bu sezon dış atışlarında gözle görülür bir ilerleme kaydeden Oğuz Savaş aynı anda sahada olduğunda eşleşme sorunu yaratabilirler.

Point Guard rotasyonunu şampiyon takımın guard ikilisi oluşturacak. İkinci kaptan Kerem ve Efes'te arkasında bekleyen Ender Arslan'ın arkasında Engin Atsür üçüncü PG olacak gibi duruyor. Daha sonrasında ise şutör guard pozisyonunda TT'nin oyuncusu Bekir, savunma ve hızıyla ön plana çıktığı gibi iyi bir dış şutör olan Ömer Onan ve ultra atletik Sinan Güler var.

3 numarada saf olarak bir tek Hidayet Türkoğlu var. Gidişata göre eldeki alternatifler çok. Barış Hersek, Ersan İlyasova, Bekir Yarangüme gibi oyuncular 3 e çekildiklerinde fazla sorun yaşamayacaklardır. Hidayet'in en azından 30 dakika oynayacağını varsayarsak, 3 numara derinliğinde pozisyon değiştirmesi yapmak zorunda Tanjevic. Zaten rotasyon delisidir o (!)

4 numara rotasyonundan dem vurduk. Tanjevic Oğuz'dan 4 numara yaratma çalışmaları sonuçsuz kaldı. Bunun üzerine sağlam bir pivot rotasyonuna sahip olduktan sonra Ersan'ı 4'e geçirmeyi nihayet akıl etti ve Semih-Ömer-Oğuz üçlüsüyle de çoğu takımdan iyi bir pivot rotasyonuna sahip olduk. Uzun rotasyonunun röntgenini de böylelikle çekmiş olduk.

Eğer ki Tanjevic'in anlamsız rotasyon hastalığı, oyuncuları zorla başka pozisyona alıştırmaya çalışması gibi birçok anlamsız hareketi olmazsa, bir çok rakibimizin kilit oyuncularının gelmediği turnuvada ilk 4'e girerek 2010'da evimizde düzenlenecek şampiyona öncesi momentumu ve desteği yanımıza alırız. Bu arada Aceto Balsamico'da yarın Yiğiter Uluğ yazacak, özlemiştik kendisini. Teşekkürler Bülent Timurlenk'e.

0 yorum: