Ölüm Döşeğinden Şampiyonluğa: Alberto Contador



Bisikletle hiç ilgilenmeyen insanların bile ismini andığı bir marka vardır: Lance Armstrong. O neler yapmamıştır ki? İki kere emekli olmuştur, kanserden spora dönmüştür, Tour de France efsanelerindendir vs. vs. Armstrong bu yıl tekrar Astana takımı adına yarışma kararı aldığında takımın Discovery Channel'dan transferi Alberto Contador, takımın gözbebeğiydi. Armstrong'un takıma gelmesini endişeyle karşılaşmıştı ve ''Asıl adam olmak istiyorum.'' diyordu.

Dünyanın en iyi bisikletçilerinden biriyle yarışmak çok büyük avantajlar kazandırdı Contador'a Tour de France'da. Yeri geldiğinde Contador'un arkasındaki rakipleri çok iyi kolladı Armstrong. Tecrübesini ve zekasını kendisi içinde kullandığı zamanlar oldu ama Astana için daha ön planlaydı bu kafa ve tecrübe.

Sonuç bu oldu ve Contador, Tour de France'ı kazanırken aralarında rekabet bulunan, buna tatlı rekabet demek daha doğru olur, Armstrong'un yaklaşık 4 dakika önünde turu 2. kez üst üste kazandı. Ayrıca, 3 büyük turda zafere ulaşan bisikletçiler klasmanına girdi İspanyol Alberto Contador. Bunlar büyük bir onur.


Tabi ki turu ikinci kez üst üste kazanmasının yanında dikkat çeken şeylerden biri de, Contador'un hayatı. Küçüklükten beri bisiklete ilgi duymasının yanı sıra, Pinto'nun genç takımında dikkati çektikten sonra gitgide yükselen Contador'un başına; sporda yaşamak istemediğimiz olaylardan bir tanesi geliyor.

Contador 21 yaşında. Yıl 2004. Asturias turunda Contador, uzmanı olduğu tırmanış bölümünden sonra, inişe geçecek. İniş başlıyor. Hızlı da bir iniş. Fakat gücünü orantılı kullanamayan Contador, iniş sırasında aniden fenalaşıyor. Massa'nın olayına benzer olarak istemsiz bir şekilde pedal çeviriyor. Ve bisikletten düşüyor. Hastaneye kaldırıldığında ise her şey için çok geç olabilirdi. Contador'un beyninde şişen damarlardan birinin patlaması onun hayatına mal olabilecekken, Madrid'e kaldırılıyor, 5 gün sonra. Ardından durumu normale dönmeye başlayan Contador'un kafasında 70'ye yakın dikiş izi bulunuyor.

Ve oradan dönen bu adam, bundan sonra da pek şampiyonluk kaptıracağa benzemiyor. Yapacakları ve yaptıklarıyla gündemde olmaya devam edecek Contador. Onun ve Armstrong gibiler oldukça, ne kadar doping damga vurursa vursun; bisiklet her zaman benim için önemli bir yere sahip olacak.

1 yorum:

Othello dedi ki...

Selam,
AC bir onceki turunu 2007'de almisti. Gecen sene kendisiyle alakasiz doping hadiseleri yuzunden yarisamadi. Ust uste demek dogru mudur bilmiyorum.