Maniche Köln'de

Bu sene de Ankaragücü ile anıldı adı. Fenerbahçe ve Galatasaray yıllarca onu getirmek uğraştı; o gelmedi, Atletico'da kaldı ama çoğu maç forma şansı bulamadı. Köln'den ise Podolski'den sonra Maniche hamlesi geldi ki orta sahanın ortasını geçen sene yine adı Fenerbahçe ile anılan Petit ve Maniche'ye teslim ettiler. Maniche'in ise Ankaragücü'nü reddettiği konuşuluyor.

Maniche'in Köln'e katacaklarından çok, Türk Futbolu'nun transfer piyasasına bakmak gerek. Bir oyuncu getirmek çok zor. Maniche 2 milyon euroya oynuyorsa Türkiye'de 4 milyon euroya oynuyor. Geçen Doğru Transfer programında da konuşuldu; Türk Futbolu son durak olma yolunda ilerliyor diye. Gerçekten doğru. Lugano'ya İtalya'da 1.5 milyon euro veriyorlar, adam Fenerbahçe'den 4 milyon euro istiyor. Kriz futbolu teğet de geçmedi maşallah, aksine daha da coşturdu.

Darius Vassell ise Ankaragücü ile anlaştı. Artık Man. City Reserv takımında bile kadroya giremeyen Vassell'i acaba İspanya'dan Vallodolid isteseydi hangisine giderdi? Valladolid'de daha az kazanacağını bile bile Valladolid'i seçerdi bence. Ha gerçi Vassell'den bahsediyoruz, sonuçta kariyeri baş aşağı giden bir oyuncu. Paraya da bakabilir fakat bu böyle. Türk Futbolu yavaş yavaş son durak. Ama Haldun Üstünel gibi harikalar; Keita, Baros, Kewell gibi oyuncuları getiriyor da bunlar bir istisna. Fenerbahçe, Anti-Türkiye Ligi sendromunu çok yaşadı bu sene. Christian Poulsen gelmeye ikna edilemedi; keza Tim Borowski Türkiye'ye gelmek istemedi. Daha birçok oyuncu bunun kurbanı oldu.

Fakat bunu değiştirmek bizim elimizde. Güçlü takımlar kurmak kolay değil. Şu çılgın piyasa'da 15 milyon euro verip bir forvet almak yerine; Aykut Kocaman'ın yaptığı gibi izle-al yöntemi uygulanmalı. Brezilya, bizim Antep nasıl fıstık ihraç ediyorsa futbolcu ihraç ediyor. 800 futbolcunun %10'u ileride yıldız olacak seviyede. Üç büyük takımların, buralarda izleme komitesi oluşturması gerekiyor. Fenerbahçe başladı buna; darısı Beşiktaş'ın ve Galatasaray'ın başına.

İzle-Al, yöntemiyle lige gelen oyuncuların yıldız olup satılması olabilir dedik; bir de tabi ki Avrupa Platformu'nda başarı gerekli. Türk Milli Takımı'nın 3. olması yetmiyor. Çünkü World Cup 02'de 3. olduktan sonra iki büyük turnuvaya katılamamıştık. Geçen sene Euro 08'de 3. olduk ama bu sene World Cup 10'a gitmemiz oldukça zor. İstikrar gerekli. Kulüp Takımları düzeyinde ise Fenerbahçe'nin başarısı da tarih olacak gibi. Hiç değilse Beşiktaş, tur atlasa Fenerbahçe ve Galatasaray Çeyrek Final yapsa, TS 4. turda elense adamlar der ki ligleri kaliteli, rekabetçi. Fakat bu şimdilik çok mümkün gözükmüyor.

Maniche dedik nerelere geldik. :)

0 yorum: