Yaşar Kemal; İnce Memed

Babamın küçüklüğünde gayet sevdiği, bana da okumamı tavsiye ettiği İnce Memed serisinin 2. kitabının sonlarına yaklaşmış bulunmaktayız. Kitap gerçekten Yaşar Kemal'in ustalığını gözler önüne seriyor. Büyük yazar, Çukurova betimlemelerini, öylesine güzel yapıyor ki, orayı hissetmemek mümkün değil.

Kitap, babası; kendisi çocukken ölmüş olan İnce Memed'in yaşadıklarını anlatıyor. Küçükken köyün ağası Abdi Ağa'ya baş kaldıran bu küçücük çocuk; köyden kaçar. Süleyman adlı bir adamın yanına sığınan Memed, Süleyman tarafından bir süreliğine dağlara eşkıya olması için gönderiliyor.

Dağda, dönemin ünlü eşkıyası Deli Durdu'nun çetesine giren Memed kısa sürede başarısıyla ün salıyor. Sonrasında bir olay yüzünden Durdu'nun yanında 2 adam ile ayrılan Memed, kendi çetesini kuruyor ve dağlarda yaşama başlıyor. Kısa sürede, ağa güdümünde yaşayan köyler için umut haline gelen bu küçük bedenli çocuk, dağlardan inip, Vayvay köyüne, Koca Osman'ın yanına geliyor.

Daha fazla anlatmak istemiyorum. Zira ben daha 2. kitaptayım. Yalnız gayet sürükleyici. Tam bir Çukurova ve yöresini anlatan bir roman. Ayrıca dönemin, Milli Mücadele kahramanlarının köyleri almak istemesi ve köylülerin Memed'e umut bağlamasını da anlatıyor. Bu gece 100-120 sayfa daha okur bitirip, okulun kütüphanesine 3. kitap için damlarım. Aramızdan okuyan var mıdır seriyi ya da bu post üzerine okuyacak olan? Bekleriz yorum kısmına..

0 yorum: