Feysbuk #3


İnsanların özel bilgilerinin kontrolsüz yayıldığı ve istihbarat örgütlerinin bilgi topladığı kaynaklardan biri olduğu suçlamalarına hedef olan Facebook şimdi de Çete Savaşları adlı oyunla tartışma konusu oldu.

Oyun, sanal ortamda çete kurup mekân basan, haraç alan ve cinayet işleyen kullanıcılar arasında hızla yayıldı. Kullanıcıların takma ad olarak Sedat Peker, Alaattin Çakıcı, Dündar Kılıç ve İnci Baba gibi yeraltı dünyasının ünlü isimlerini kullanması ise mafya babalarının yakınlarını ve hayranlarını öfkelendirdi. Oyunculara bu isimlerin ‘taraftarı’ ve ‘yakını’ olduğu iddia edilen kullanıcılardan mesaj ve e-mail yoluyla uyarı ve tehditler geldi. Bu isimlerin sanal mafya oyununda kullanılmasını istemediklerini belirten bazı kullanıcılar tehdit mesajları gönderiyor.

Facebook’un 4 bin uygulamasından biri olan ve şiddet içeren Çete Savaşları’nı popülaritesi neredeyse sitenin kendisini geçti. Çete kurup adam toplayan oyuncular bar, kumarhane ve otel gibi yerleri satın alıyor. Silah, bıçak ve bombalarla birbirlerine saldıran çete üyeleri sokaklarda hâkimiyet kurmaya çalışıyor. Oyunda kira getiren masaj salonu, otel, bar, benzin istasyonu gibi mekânlar alan çete üyeleri araba çalarak, banka soyarak para kazanıyor. Çete üyeleri kazandıkları paralarla satın aldıkları silahlarla rakip çetelerin üyelerini öldürerek seviyelerini yükseltiyor.

Ben bir türlü ısınamadım bu oyuna. Fanatikleri çok fazla. Her gün 1000 tane davet geliyordu nerdeyse. Allahtan "block the application"yapıp kurtulmuştum. Feysbuk yine karışacak gibi :)

0 yorum: