Hayal Kırıklığı Yaratan ve Yaşayan Atletler


Bir atletizm sezonunu daha noktaladık geçen haftaki finallerle. Lamine Diack epeyce memnun olmuştur bu sezondan; rekorlar, yıldızlar falan gerçekten son yılların en heyecanlı sezonuydu. Gerçi son finalleri izleyemedim ama zaten gazozuna geçer atletizm finalleri bir kaç sezondur öyleydi en azından; Golden League galipleri parayı cebe atmak için yarışır, büyük şampiyonlar kendini pek kasmaz. Orta seviye atletlerin kendini gösterme yeridir bana kalırsa Dünya Atletizm Finali. Nitekim bu sezonda hem bazıları yaralarını sardı Defar gibi, Vasilevskis gibileri ise kendini göstermiş oldu.
Neyse konumuz o değil koca bir sezonu değerlendirmeyi planlıyorum. Hayal kırıklıklarını yazmayı uygun gördüm yazı dizisi halinde. 3 büyük isim geldi aklıma hayal kırıklığı denince direk, onlardan başlamak daha kolayıma gitti de diyebiliriz tabi. Fotografta da Lamine Diack ve eski gözdelerinden Liu.



Blanka Vlasic: Evet listemin tepesinde o var başarısızlık anlamında, sezon boyu Milletler Kupası (İstanbulda düzenlenen ve 30-40 kişinin izlediği değişik bişey) dahil her yarışı kazanıp sezonun en önemli 2 yarışını kazanamamasıyla. Olimpiyat ve Golden League finallerine geldiğinde sıra çok yorgundu ve zevk almadan atlıyordu, en azından ben televizyondan böyle gördüm. Gerçi Olimpiyatlarda Tia Hellebaut çok extraydı ama Dünya Rekoru hedefleyen Blanka'nın 2.07 yi atlayıp söke söke o altını almasını beklerdim ben. Olmadı işte, 4 sene sonra bu kadar formda ve rakipsiz olabilecek mi göreceğiz fakat kaçan balığın büyükten ziyada kocaman olduğunu söyleyebilirim.


Meseret Defar: Bu yazın hayal kırıklığı yaratan bir diğer şampiyon daha. Mevsim ortalarında önce rekoru kaybetti, daha sonra almak için epey çırpındı ama bu çırpınışları ona pahalıya patladı bana kalırsa. Olimpiyatta önce altını ve gümüşü kaybetti, daha sonra rekor için çıktığı yarışta (her ne kadar elinde olmayan sebeplerden de olsa kıramadı) 2. olarak karizmayı da çizdirdi. Keskin sirke küpüne zararmış Dibaba ile bu kadar tartışırsa olacağı bu.Neyse ki Dünya Atletizm Finali'ni kazandı da biraz moral buldu. En azından seneye Dünya Şampiyonasında tüm atletizm camiası tarafından merakla beklenen bir 5000 metre bayanlar yarışı olacaktır o kesin, tabi kendini toparlarsa yoksa seneye de sonu yukardaki fotograftaki gibi olur.



Xiang Liu: Bu güzelim Olimpiyat'ı belkide Çin için işkenceye çeviren adamdı o. Sezon boyu yarışırken hiç görmedim, hoş yarıştığı zamanda pek başarılı olamadı. Sakatlıklar belki de onu olağanüstü şöhretten ve paradan mahrum etti. Düşünsenize 1 milyar insanın kahramanı olacaktınız, Çin'in kazandığı 50 küsür altın içinde sizinki belkide yıllarca hatırlanacak başarı öykünüz dilden dile anlatılacaktı.

Kısmet(!) işte gerçi sakatlanmasa bile Dayron Robles karşısında şansı hiç yoktu bana kalırsa. 2 yıl önceki hali bile gelse bu yarışı kazanamazdı, Dayron öyle formdaydı ki bu sezon belkide Bolt ve Isınbayeva (alıştık rekorlarına ama) olmasa bu yılın tartışmasız yıldızı oydu. Xiang'a dönersek Çin'lilerin başlarından aşağı kaynar su dökülmüş bir ifadeleri vardı yarıştan çekildiği anda, düşünsenize İstanbulda olimpiyat düzenleniyor ve halk kahramanı yıldızımız olan son şampiyon tüm dünyanın gözü önünde yarışı bırakıyor. Kahrolurduk herhalde ülkecek. Kısaca toparlamak gerekirse bu yıl yokları oynadı, umarım bu kış kendini toparlar hem zihinsel ve fiziksel olarak.

1 yorum:

Mustafa dedi ki...

çıkış yakalayanlarıda bekleriz. gerçi bolt ve ısınbayeva ilk 2 de. 5 yaparsın bu sefer :D