Thuram veda etti


Monaco’da başladığı kariyerinde dikkat çeken Thuram, İtalya’da Parma’ya transfer olduktan sonra bütün dünyada tanınmaya başladı. Savunmanın hem ortasında, hem de sağında aynı mükemmellikte oynayabiliyordu. Çok golcü olmasa da, durduğu bölgeye duvar örmesiyle kısa sürede Fransız Milli Takımı’na yükseldi.

Ülkesinde düzenlenen 1998 Dünya Kupası’nın yıldızlarından biri olan savunma oyuncusu, 142 maç sürecek milli takım serüveninde atacağı iki gole imza atmak için yarı final maçını beklemişti adeta. Hırvatistan ağlarını biri sağ, biri sol ayakla olmak üzere iki gol bırakan Thuram finali getirmiş, Zidane’ın kafalarıysa Fransa’da bayram yaşanmasına neden olmuştu. Fransa’nın en popüler adamlarından biri olmuştu Guadolupe doğumlu futbol yıldızı. Yıllar sonra bir röportajda kendisine yöneltilen ‘Fransa’yı birleştirdiniz’ iddialarına sadece bir başarıya imza attıklarını söyleyerek yanıt vermeyi tercih etmişti. Ona göre Fransa birleşmemişti ve banliyödeki çocuklar elbet bir gün nefretlerini kusacaktı!

1999’da UEFA ve İtalya Kupası’nın kulpundan tutan Parma takımının bir vazgeçilmesi olan Thuram, yaklaşık 30 milyon euro karşılığında Juventus’a transfer oldu. Juventus ile iki şampiyonluk kazandıktan sonra Barcelona’nın yolunu tutan oyuncu, Katalan ekibinde çok başarılı olamadı.

EURO 2008’e erken havlu atan Fransa’nın formasını bir daha giymeyeceği açıkladıktan sonra PSG’ye imza atması beklenen Thuram’ın kalbinde tespit edilen sorunlar, futbola veda anlamını taşıyordu. Kardeşini kalp hastalığından kaybeden futbolcu, Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy ile yaşadığı polemikler de biliniyor. Sarkozy’nin banliyölerde yaşayan gençler için kullandığı kelimelere kızan Thuram, politikacıya gereken cevabı da vermişti.

Kaçak olarak Fransa’ya giren göçmenleri, Fransa’nın 2006’da İtalya ile yapacağı karşılaşmaya davet eden unutulmaz savunma oyuncusu bir inisiyatife de imza atmıştı. Barcelona’dayken Katalanca’nın kullanılması için düzenlenen kampanyalara destek veren Thuram, ayrıca Fransa’daki Katalan bölgesinin bağımsızlığına kavuşması için çalışıyor. Bakalım bu kadar politik olarak aktif olan yıldız, beklendiği gibi federasyonda görev alacak mı?

0 yorum: