Gaziantepspor 1-0 Fenerbahçe


Günün son maçı Fenerbahçe ile Gaziantep arasında oynandı. Lige büyük hedefler ile başlayan ve teknik direktör değişikliğine giden Fenerbahçe ligin ilk haftasında yine mağlubiyetle ayrıldı. 2002'den belli ilk hafta maçlarını kazanamıyorlar. Maç boyunca çok kötü bir takım görüntüsü çizdi Fenerbahçe. Gaziantep ise tam tersine baskılı futbolu ile herkesin beğenisini topladı. Gaziantep'in yaptığı yoğun presi görünce derslerine iyi çalıştıkları anlaşıldı.

Fenerbahçe'nin büyük umutlarla transfer ettiği geçen sezonun La Liga Gol Kralı Dani Güiza hiç bir varlık gösteremedi. Bulduğu bir iki pozisyondanda yararlanamadı. Kendisi ileride epey yalnız kaldı. Semih gibi top tutup arkası dönük oyun oynayabilen bir golcüde değil. Eğer maça tek forvet başlayacaksan bu adam kesinlikle Semih olmalıdır. Ben çift forvet stratejisini yeğlerim ama Fenerbahçe'de bu işlemez.

Fenerbahçe defansının basit hata alışkanlığı geçmemişe benziyor. Partizan maçında az daha bu nedenle tur gidiyordu. Edu-Lugano ikilisinin bir an önce kendini toparlaması lazım. Lugano'nun aklı Juventus'da kaldı herhalde. Ayrıca Aragones'in İspanya ile kullandığı tek önlibero stratejisi Fenerbahçe'de işlemeyecek gibi duruyor. Eğer Aurelio olsaydı Aragones'in işi daha kolay olurdu. Selçuk'un sakatlığında Maldonado ilk onbirde başladı ve takımının en iyi oyuncusuydu hatta Tabata'nın gol vuruşundaki çabası çok güzeldi. Defans öyle izledi ama o elinden geleni yaptı.


Maçın hakemi Yunus Yıldırım hiçte güzel bir maç yönetmedi bence. İki ekip adınada tartışmalı düdükler çaldı ve maç sonunda tartışılacak çok şey bıraktı. Güiza-Deumi arasında gerçekleşen pozisyon bence penaltıydı. Güiza rakibinden sıyrılmak isterken rakibinin tekmesi ile yerde kaldı ve Yunus Yıldırım devam dedi. Maçta diğer önemli bir pozisyon daha vardı. Roberto Carlos ile Ahmet arasında gerçekleşen pozisyona yine hakem devam dedi. Carlos arkadan kayarak topa müdahale etmeye çalıştı ama rakibini resmen düşürdü. Hakem görmedi diyelim yardımcısı da mı görmedi allah aşkına. Bence çok net penaltıydı. Kurallar belli zaten.

Ev sahibi ekip Gaziantep senedir Fenerbahçe'yi yenemiyormuş. Bu skor tüm istatistikleri sildi. Nurullah Sağlam, hazırlık maçlarındaki ve kafasında oluşturduğu ilk 11'i bu maçta bozmadı. Maça öyle bir başladı ki Gaziantep daha 9. dakikada topu direkten döndü. Antep'te Beto ve Mehmet Yozgatlı'nın başlattığı ataklar ile Fenerbahçe kalesini abluka altını aldı. Antep defasındaki Deumi'yi ise çok beğendiğim. Güiza'ya nefes aldırmadı.

Fenerbahçe adına ilk onbirde Emre vardı. Güiza etkisizdi. Takımın en etkili ismi hırslı tavırıyla ve bir şeyler yapmak isteyen Kaptan Alex'di. Fenerbahçe için işler iyi gitmiyorken Aragones'in sinir krizi geçirmesi normaldi.

Mücadelenin ikinci yarısıda ilk yarıda olduğu gibi Antep'in üstün oyunu ile başladı. Yukarıda da demiştim Antep'in presi Fenerbahçeli futbolcuları epey zorladı. Oyun kurmak isteyen Fenerbahçeli oyunculara 3'e 1 bastılar. Oyunun kitlendiği dakikalarda Aragones oyuncu değişiklikleri ile oyuna müdahale etti.

Günün kötü isimlerinde olan Kazım yerine Burak oyuna girdi. Artık Fenerbahçe'nin oyuncu değişikliklerini ezberler oldum. Yine aynı dakikada içinde Uğur Boral çıktı Semih oyuna girdi. Fenerbahçe, Semih'in girmesiyle hazırlık maçlarındaki ve ön eleme maçlarındaki oyun şablonuna döndü. İleride tek kalan Güiza içinde çok güzel bir durum oldu.

Semih'in oyuna girişi ile çift forvete dönen Fenerbahçe'nin etkili oyunun gözlerden kaçmadı. Oyunu daha rahat oynamaya başladılar ve bu dakikalardan sonra maçtaki tempo epey bir arttı. Alex'in Güiza'ya bir pası vardı ki bu dakikalar içinde gerçekten çok iyiydi. Güiza'da iyi düzeltti topu ama pas vermeyi düşününce pozisyonu harcadı. Vursa bence daha etkili olurdu. Fenerbahçe son oyuncu değişikliğini ise yine günün kötü isimlerinden olan Gökhan Gönül'ün yerine Önder'i alarak yaptı. Önder'in hücum gücünden yararlanmayı düşünmüştür bence Aragones. Defansif anlamda kendisine hiç bir hoca güvenmez.


Fenerbahçe kontra atak yediği dakikalarda Edu-Lugano'nun iyi dayandığı söylersek yalan olmaz. Tabata'nın golünde bir alalhın kulu topa müdahale etmez mi? Allahtan Maldonado bunu düşündü ama biraz geç oldu. Şutunu bozmaya yetmedi bu müdahale. Çok düzgün bir vuruşla Volkan'ı avladı.

Fenerbahçe yine kötü bir sezon başlangıcı yaptı. Yavaş yavaş toparlanacaktır ama Aragones'in futbolculara kondisyonu iyi yüklediğini söylemiştim ama bu maçta yanıldım. Emre'nin durumuda Kewell gibi. Oynaya oynaya kendini bulacaktır. Sağlam bir Emre her takımda iş yapar. Neyse lafı fazla uzatmayalım ve Partizan maçında kendilerine başarılar dilerim. Çift forvet oynat ne olur Aragones...

Günün diğer sonuçları;

Sivasspor 0-0 Kayserispor
Hacettepe 1 - 2 Bursaspor
İstanbul B.Ş.B. 0 - 0 Eskişehirspor

3 yorum:

Adsız dedi ki...

fenerbahçe gerçekten hiç iyi bir görüntü vermedi partizan maçı öncesi. güiza'nın tek forvet oynayabileceğini bende bu maçtan sonra düşünmüyorum. dediğin gibi semih gibi arkası dönük oynayamıyor.

maldonado bu çalışkanlığını devam ettirirse bu takımda formayı biraz zor bırakır.

emre bir an önce fizik olarak kendini bulursa fenerbahçe için çok iyi olacak.

Adsız dedi ki...

gerçekten gaziantep takımı taş gibi bir takım oluştumuş. bu sene ilk 7 nin içinde bitirirler. tabi bu performansı bütün bir sezona yayabilirlerse.

Adsız dedi ki...

aragones'in işi bence zor. ideal sistemi bulmakta zorlanacaktır. ispanya da uyguladığı taktiği gelip fenerde yapmaya çalışırsa tabi işi zor. orada elindeki oyuncular en muazzan oyunculardı. buradakiler öyle değil işte. aurelio olsaydı aragones'in işini kolaylaştırırdı.

herkes bir önlibero tutturmuş ama bence iyi bir sağ ve sol kana oyuncusu lazım. herkes burak'ı kanat oynatıyor. asıl mevkisi forvet buadamın. çıt çıkartmıyor işini yapmaya çalışıyor. kazım da bana göre son 15-20 dakika oyuncusu. deivid gibi içeri girip savunmayı zorlayamıyor. golcüde değil.

aynı problem uğurda da var. sevilla maçından sonra ortalar yok. attığı gol sayısı 5'i geçmez sezon boyunca.ayrıca carlos'un da bir alternatifi yok. gürhan'ı bende beğenmiştim hazırlık maçlarında ama yinede takviye şart.

ispanya'yı şampiyon yapmış karizma adam aragones bunları göremiyor mu acaba. sene başında 100 milyon euro diye bütçe ayırdık dediler transfere. senna ya 20 milyon euro veren yönetim gidipbir sağ bir de sol kana oyuncusu alamıyor mu?

ya da aurelio 1-2 milyon euro verip kulüpte tutmuyor. o işte başka şeyler varda bende tam çözemedim.